Vul een zoekwoord in

MDFT

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) is een intensieve gezinsaanpak voor jongeren met probleemgedrag.

Multi Dimensionele Familie Therapie (MDFT) is een intensieve behandelvorm van HELDR (afdelingen jongeren Vincent van Gogh) voor jongeren met psychische- en/of gedragsproblemen en/of problemen met middelengebruik. We werken binnen MDFT met de jongere en het gezin. Waar nodig, betreft de therapeut ook de omgeving van de jongere in de behandeling, bijvoorbeeld school, vrienden, sportclub, enzovoort. Uiteraard in overleg met het gezin. De therapie vindt plaats bij het gezin thuis en/of op kantoor, net zo vaak per week als nodig is. 

MDFT gaat ervan uit dat problemen multidimensioneel zijn en oplossingen dus ook. Dat wil zeggen dat diverse factoren de oorzaak kunnen zijn. Bijvoorbeeld kenmerken van de jongere zelf, de ouders, het gezin, de vriendengroep, school en buurt. De therapeut helpt met inzicht krijgen in de problemen en biedt ondersteuning in hoe hiermee om te gaan en hoe veranderingen in aan te brengen. Op de allereerste plaats is het gezin en de gezinssfeer belangrijk. Als gezinsleden elkaar beter leren begrijpen kunnen ze beter met elkaar omgaan. Dit geeft mogelijkheden voor de jongere om zich verder te kunnen ontwikkelen.

MDFT behandelt jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar met uiteenlopende problemen, zoals bijvoorbeeld:

  • thuis gaat het niet goed
  • er is sprake van alcohol en/of drugsmisbruik
  • niet meer naar school gaan
  • in aanraking met justitie komen
  • of er zijn psychische problemen zoals stemmings-, angst-, en/of dwangklachten.

Vaak is er sprake van een combinatie van problemen. Er moet minimaal een beschikbare ouder(figuur) zijn die deelneemt aan de behandeling. De jongere heeft een IQ van boven de 70 en hoeft niet perse thuis te wonen of weer thuis te gaan wonen, maar meestal is dit wel het geval.

Meld u aan en vind de professional die u zoekt! Hoe gaat aanmelding in zijn werk?